August 8, 2022

Fotoalbum

Semmeldagen 2020

Vi firade semmeldagen med att tillverka våra egna semlor med mandelmassa och vispgrädde. Sen fick barnen äta och njuta av de goda semlorna under en trevlig fikastund.

Julgransplundring 2020

Vi började det nya året med att träffas för att fira ut julen med en härlig julgransplundring. Vi dansande ringdans runt granen, åt svenskt julbord och fick besök av Lucia som skred runt lokalen medan vi alla sjöng julsånger tillsammans. Det hölls medaljutdelning för vår duktiga elev som tog medalj i SUF-VM i höstas och som avslutning fiskade barnen efter godis i fiskdammen.

Nobelmiddag 2018

Festligheterna började med att alla elever fick dekorera ett speciellt Nobelglas som de sedan drack cider ur till Nobelmiddagen och sen fick ta med sig hem. Därefter var det dags för prisutdelning med medalj, diplom, fanfar och även den här gången precis som på vår Nobelprisutdelning i Basking Ridge 2015 så dök kungen upp! Nobelmiddag följde efter prisutdelningen med förrätt (råa grönsakskruditéer med dressing i endiveskål), huvudrätt (köttbullar, ugnsbakade potatiskroketter, lingonsylt, pressgurka och spiraliserad gurka) samt dessert (chokladglass med chokladguldmynt samt chokladstjärnor och blåbär). Därtill serverades vit, rosa och röd cider i den ordningen. En hel del kraft fick läggas ned på att påminna eleverna om hur man uppför sig på en finare middag. Man kan t.ex. gå ut i köket och servera sig själv mer mat och man väntar tills alla har serverats och skålar på ett repektfullt sätt. Förhoppningsvis en minnesvärd lektion.

Lucia 2018

I november firade vi som brukligt är Lucia på SWEAs julmarknad i Montclair. I år hade vi två fina lucior: tvillingarna Stella och Jolie Strömbom. Luciatåget skred in i lokalen under "Natten går tunga fjät". Efter det berättade rektor Gunhild för publiken om den svenska luciatraditionen och sedan sjöng vi svenska julsånger och läste dikt.

Studiebesök Edison museet

Vår studiedag tillbringades på Thomas Edison National Historical Park med bara tre elever, rektor Gunhild, en förälder och fröken Lena. Bara Gunhild och Lena hade varit där tidigare och alla tyckte det var mycket intressant och vi fick vara med på två visningar. Innan studiedagen hade vi studerat Edison som ju tillhör vår närhistoria men vi hade också studerat Nobel simultant för att se vilka likheter och olikheter som finns mellan de två.

Författarbesök

Under Världsbokveckan 2018 fick vi besök av den svenska barn- och ungdomsförfattaren Marie Oskarsson. Hon ledde klassen genom en rolig övning i hur man kan arbeta fram olika karaktärer när man skriver. Eleverna fick välja bland ett antal bilder på olika människor och fantisera fram olika karaktärsdrag som de sen presenterade för varandra. Marie läste ur en av sina böcker och delade sen ut varsin bok till eleverna. Tack Marie för ett värdefullt, intressant och roligt besök!

Påsk 2018

I slutet av mars var det dags för påskpyssel. Barnen hade roligt med att trycka olika påskmotiv, forma kycklingar och ägg i fondant och måla kokta ägg i fina påskfärger.

Julgransplundringen 2018

I början av januari samlades vi för att dansa ut julen, äta gott och ha trevligt tillsammans. Vi delade ut priser till medaljvinnare i höstens SUF-VM, höll lotteri och barnen fiskade fiskdamm.

Lucia 2017

Den tredje söndagen i november var det dags för SWEAs årliga julmarknad i Montclair, och Svenska Skolans luciatåg. Stämningsfullt och fint sjöng eleverna traditionsenliga julsånger för besökarna.

Friluftsdagen november 2017

På friluftsdagen i november träffades vi hos familjen Eriksson i Allendale för gå en naturbingorunda i Celery Farm. Ett naturvårdsområde alldeles bakom deras hus. Vi gick runt den lilla sjön, en runda på drygt en mile, och hittade fina löv, fåglar, jordbruksredskap mm. Därefter gick vi tillbaka till Erikssons och lekte lekar och grillade korv. Det var en jättefin dag och alla verkade ha roligt!

SUF-VM 2017

I början av oktober samlades vi i Harry Dunham parken för årets SUF-VM. Vi hoppade längd, kastade boll och sprang både 60m och 400m. Efter allt sportande fikade vi med varmkorv och vindruvor och höll diplomutdelning.

Skolavslutning 2017

Söndagen den 4 juni firade vi slutet på skolåret med en härlig och stämningsfylld skolavslutning i Svenska Kyrkan i New York. Vi började avslutningen med att tända ett ljus till minne av Maija Golden, sen höll rektor Gunhild ett fint tal om året som gått, barnen presenterade sina arbeten av årets tema MAT-KUL-TUR, prästen predikade, alla sjöng sommarpsalmer och sommarvisor och vi avslutade med korv och jordgubbstårta i Arken (källaren).

Vårmiddag

Torsdagen den 18 maj samlades elever, lärare och föräldrar i Basking Ridge för att njuta av en härlig vårmiddag som planerats och mestadels lagats av våra elever, som ett fint avslut till årets tema MAT-KUL-TUR. Det bjöds på rökt och gravad lax, köttbullar, prinskorvar, sallader, kavring, pannkakstårta m. m. Innan vi satte oss till bords fick eleverna gå en tipsrunda på temat mat som satts ihop av Rektor Gunhild. En trevlig kväll!

Påskpyssel 2017

Så var det dags för årets påskpyssel. Barnen gjorde kycklingar i fondant och stöpte ljus i äggskal.

Vårmarknad på Svenska Kyrkan i NYC

Söndagen den 2 april fanns Svenska Skolan i NJ på plats i New York på Svenska Kyrkans vårmarknad. Vi sålde reflexer och bakverk för skolans räkning, och ägg till påskriset i färgerna guld och svart för Maijas Creative Writing Fund samt turkosa fjädrar för #teamhedda.

Våffeldagen 2017

Torsdagen den 23 mars var det dags att fira våffeldagen! Det gjorde vi genom att grädda våfflor, laga vår egen sylt och vispa grädde. Sen avnjöts våfflorna i klassrummet till elevernas förtjusning.

Semmeldagen 2017

Torsdag 9 mars firade vi Semmeldagen. Eleverna skållade mandlar och blandande egen mandelmassa, vispade grädde och hjälptes åt att sätta ihop semlor till oss alla. Mums!

Springslanten

En solig men kall och blåsig torsdag i början av mars samlades skolbarnen i en park i Long Hill för att stödja sin vän Hedda som är sjuk i cancer. Eleverna hade skaffat sig sponsorer som lovat en slant för varje varv de tog sig runt en utlagd bana i parken. Barnen kämpade verkligen och alla sprang eller gick flera varv i Heddas namn. Vi avslutade med vatten och frukt samt diplomutdelning till samtliga deltagare. Pengarna som samlats in kommer att doneras till Heddas Go Fund Me sida https://www.gofundme.com/helping-hedda#

Medaljutdelning SUF-OS

En fin start på nya året för Alrik Strömbom som vann bronsmedalj för kast med liten boll i SUF-OS 2016. Vi tävlade mot svenska skolor över hela världen och Alrik vann medalj i klassen pojkar 6-7år i en grupp med 175 deltagare. Grattis!

Julgransplundring 2017

Första veckan på det nya året firade vi med en härlig julgransplundring där vi dansade ut julen, åt god svensk julmat och avslutade med fiskdamm för de små.

Ribbons for Hedda

Idag gick hela skolgruppen i Basking Ridge på promenad bort till "den gamla eken" - Basking Ridges egna 600 år gamla ek, för att visa sitt stöd till Hedda som kämpar mot cancer. Hedda är storasyster till en av våra elever och en f. d. elev i Svenska Skolan i New Jersey. Vi hade med oss ett långt turkost (Heddas favoritfärg) band för att visa vårt stöd. Massor av turkosa band har knutits runt om New Jersey och även längre bort i Heddas namn.

SUF-OS 2016

En solig dag i oktober tävlade vi i SUF-OS i Harry Dunham Park. Barnen sprang 400m, 80m, kastade liten boll och hoppade längdhopp. Sen förstärkte de sig med energibollar gjorda på dadlar som eleverna själva gjort.

Svenska Skolan 40års jubileum

2016 firar Svenska Skolan 40 år, och det firade vi med en hejdundrande julgransplundring där det bjöds på svenskt julbord och prinsesstårta. Vi dansade runt granen och fina tal hölls av lärare, rektorer och elever genom tiderna. Vi avslutade med en rolig auktion där bl a en signerad matchtröja av Henrik Lundqvist auktionerades ut.

Julpyssel 2015

Vi gjorde svenskt julpyssel med smällkarameller och apelsiner med kryddnejlikor.

Lucia 2015

Luciafirandet gick av stapeln som vanligt på SWEAs julmarknad i Montclair.

Nobelmiddag 2015

Den 10:e november bjöds det till nobelmiddag för eleverna i Basking Ridge. Lärare och styrelse blev serveringspersonal och serverade eleverna en utsökt tre-rätters middag med tillhörande bubblande äppelcider. Sedan delades det ut nobelmedaljer till alla elever i bl a litteratur, musik och sport.

Konstpromenad november 2015

Vi vandrade i Jersey City för att titta på fina stora väggmålningar, bl a av den svenske gatukonstnären Rubin415. Det bjöds även på smarriga kanelbröd.

Nätverkskonferens 2015

Den första helgen i oktober samlades skolor i kompletterande svenska i Nordamerika i New Jersey för en konferens.